fbpx

Opas vastuulliseen matkailuun

Jokaisella matkailijalla on mahdollista vaikuttaa ja tehdä päätöksiä/valintoja ympäristön hyväksi. Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, jossa annetaan vinkkejä vastuullisempaan mökki- ja lähimatkailuun. Pieni oppaamme on laadittu osana Evon Luonnon yritystoiminnan kehityshanketta, jonka yhtenä osa-alueena on mm. ympäristövastuullisuuden kehittäminen.

Vinkkejä kohti vastuullisempaa matkailua

  • Suosi lähimatkailua ja kotimaanmatkailua, näin vältät lentomatkustamisen ja laivaliikenteen suuret päästöt. Esimerkiksi yhden helsinkiläisen edestakaisen Kanarian-lennon hiilidioksidipäästöillä matkustaisi perinteisellä bensa-autolla lähes 45 kertaa Helsingistä Evolle ja takaisin!
  • Valitse reitti ja matkustustapa viisaasti ja vältä turhia kilometrejä. Voit valinnoillasi vaikuttaa matkustamiseen käytetyn reitin pituuteen tai siihen, millä kulkuneuvoilla päämäärä on saavutettavissa.
  • Käytä junaa tai bussia, joilla liikkuen ilmastoa rasittavia hiilidioksidipäästöjä syntyy moninkertaisesti vähemmän kuin matkustettaessa henkilöautolla.
  • Suosi kimppakyytejä aina kun mahdollista. Kimppakyydillä matka mökille on yksin jurnuttamista rattoisampaa ja myös turvallisempaa. Rattiin voidaan aina vaihtaa levännein kuski ja pidemmän matkan aikana kuskia voidaan vaihtaa useasti.
  • Suunnittele etukäteen matkasi ruokailut ja suosi paikallisia ruokapalveluiden tarjoajia ja lähiruokaa. Hankkimalla mökkiviikonlopun tai -loman ruoka-aineet matkan varrelta säästät aikaa ja vähennät päästöjä.
  • Ota mukaan vain tarpeellinen, älä heitä hävikkiruokaa roskiin ja lajittele jätteesi.

Järkevillä toimintatavoilla voimme varmistaa, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia upeasta kotimaastamme, upeista luontoympäristöistämme ja raikkaista puhtaista vesistä ja metsän antimista.

Matkan määränpäässä voimme vaikuttaa siihen, millaisen hiilijalanjäljen jätämme ja oikeilla valinnoilla matkustamisen kuormitusta voi vähentää.

Kestävän lähimatkailun vinkit

  • Sammuta valot ja televisiot huoneista, joissa ei oleskella.
  • Pidä ulko-ovet ja ikkunat suljettuina ettei lämpö karkaa.
  • Käytä jääkaappia normaalilla teholla ja pidä ovet kunnolla suljettuina.
  • Tarkista, ettei lattialämmitys käy liian kuumana.
  • Tarkista etteivät ilmalämpöpumput ole liian kuumalle asetettuna.
  • Viilennä tila säätämällä pattereita/lattialämmitystä pienemmälle, vältä käyttämästä ilmalämpöpumppua viilennykseen.
  • Mene saunaan heti, kun se on lämmin ja sulje kiuas kun lopetat saunomisen.
  • Käytä lämmintä vettä maltillisesti suihkussa, saunassa ja siivotessa sekä pese astiat käyttäen astianpesukonetta.
  • Käytä maltillisesti polttopuuta puulämmitteisen saunan ja paljun lämmityksessä, sekä grilli/nuotiopaikoilla, älä polta ”kokkoja”, tunnelmaa saa pienemmälläkin.
  • Poistuessasi sulje ikkunat ja sammuta valot.

Yhdessä voimme pienentää mökkimatkailun hiilijalanjälkeä ja toimia vastuullisesti.

Vastuullisen mökkiruokailun parhaat vinkit

  • Suunnittele koko ryhmälle yhteinen ruokalista. Tämä on taloudellisempaa ja vähemmän ympäristöä kuormittavaa kuin jos jokainen toisi omat ruokansa.
  • Osta ruoka-aineet keskitetysti matkan varrelta. Aikaa, turhia ajokilometrejä ja polttoainetta säästyy. Yhdessä kaupassa käynti on myös mukavampaa ja stressittömämpää.
  • Hyödynnä kauppojen keräilypalvelua. Tee tilaus matkan varren ruokakauppaan ja nouda ohi ajaessa.
    Valitse ruokalistalle kauden kasviksia ja suosikaa mahdollisuuksien mukaan paikallisten tuottajien tarjontaa.
  • Säilytä jääkaapissa vain ne ruoat, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Kasvikset, salaatit ja munat yms. säilyvät huoneenlämmössä ja maistuvat silloin paremmalle.
  • Kokkailkaa yhdessä, nauttikaa yhteisestä ruokailusta ja säästäkää jämät, sillä ne voidaan käyttää seuraavaan ateriaan tai jäädä hiukopalaksi.
  • Hyödynnä ruuanlaitossa lähiluonnon tarjoamia villiyrttejä, marjoja ja sieniä. Opettele tunnistamaan kasveja ja sieniä ja opettele niiden käsittelyä ja käyttöä.
  • Vie syömäkelpoinen hävikkiruoka kotiin, älä heitä roskiin! Roskiin heitetty ruoka tarkoittaa myös hukkaan heitettyä energiaa ja tuhlattua vettä.
  • Hyödynnä kauppojen keräilypalvelua. Tee tilaus matkan varren ruokakauppaan ja nouda ohi ajaessa.
    Jos kaipaat helppoa vaihtoehtoa, niin tilaa ruuat pitopalvelusta. Pitopalvelun käyttö tukee suomalaista työtä ja ruokahävikki pienenee.

Mökkiviikonlopun ostoslista ja ruokaohjeita (10 hlölle)

Omatoimisen mökkiviikonlopun (2 vrk.) esimerkkiostoslista

  • Suodatinkahvi, 2 pakettia
  • Suodatinpussit 1 x 4, 1 paketti
  • Kahvimaito, 2 litraa + 1 litra puuron kanssa
  • Makeutusaine kahviin 1pkt tai sokeri 1 pkt
  • Tee 1 pkt
  • Tuoremehu 2 litraa
  • Leipä (esim. sämpylä/ruisleipäsiivu), 30 kpl
  • Margariini 1 iso rasia
  • Kurkku, 2 kpl
  • Paprika, 2 kpl
  • Murot/mysli, 1 paketti
  • Puurohiutale, 1 paketti
  • Puurohillo, 1 purkki
  • Talouspaperi
  • Folio
  • Leivinpaperi
  • Tulitikut/sytytyspalat

Nopea ja helppo kasvis-jauheliha wokki ja nuudeli

Ainekset

  • 800 g jauhelihaa
  • 2 isoa sipulia tai 2 pussia pakastesipulia
  • 3 pakastepussia wokkivihanneksia (500g)
  • 10 pakettia nuudelia (esim. Mama kana)
  • 2 litraa vettä
  • Öljyä tai voita paistamiseen
  • Hyvä valmis barbeque-kastike tai makea chilikastike

Valmistusohje

Varaa paistinpannu, paistolasta ja pari suurta kattilaa.

  • Laita noin 1 litra vettä kuumenemaan isoon kattilaan
  • Avaa nuudelipussit valmiiksi ja ota maustepussit erilleen nuudelipakkauksista
  • Silppua sipulit
  • Kuumenna öljy/voi paistinpannussa/muurikassa ja paista jauheliha kahdessa osassa ja siirrä isoon kattilaan odottamaan.
  • Kuullota sipulit paistinpannulla ja lisää ne jauhelihan joukkoon.
  • Mausta jauheliha-sipulisekoitus suolalla ja pippurilla.
  • Wokkaa kasvikset kahdessa osassa ja kun ovat saaneet väriä pintaan sekoita ne jauhelihan kanssa isossa kattilassa.
  • Laita jauheliha-kasvis wokki liedelle vielä kuumenemaan ja sekoittele välillä.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita nuudelit veteen kiehumaan 2-3 minuutiksi. Mausta keitinvesi halutessasi nuudelipussien mukana tulleilla mausteilla.
  • Siivilöi nuudeleista liemi pois.
  • Tarjoa nuudelit ja jauhelihakasviswokki kuumana hyvän barbeque -kastikkeen tai makean chilikastikkeen kanssa.
  • Lisämaustamiseen sopii myös: valkosipuli, soijakastike, hunaja, chili

Erävinkki: Jauheliha-kasviswokin voi 5 hengen porukalle valmistaa myös ulkona muurikalla, jolloin puolita ainesten määrät. Nuudelin voi keittää liedellä ja tuoda valmiina pöytään.

Nopea ja helppo pasta-pesto-tonnikala

Ainekset

  • 2 pussia (500g) simpukkapastaa/kierrepastaa/rusettipastaa
  • 4 litraa vettä
  • Suolaa
  • 5 purkkia tonnikalaa paloina öljyssä (esim. tonnikala tillissä sopii hyvin)
  • 2 purkkia vihreää pestoa

Valmistusohje

Kata ensin kaikki valmiiksi pöytään, sillä tämä ruoka valmistuu nopeasti!
Valmistamiseen tarvitset ison kattilan, jossa mahtuu keittämään koko pasta-annoksen kerralla.

  • Kuumenna kiehuvaksi isossa kattilassa n. 4 litraa suolalla maustettua vettä.
  • Avaa tonnikalapurkit ja tyhjennä ne suoraan tarjoiluastiaan.
  • Avaa pestopurkit ja laita nekin suoraan pöytään odottamaan.
  • Keitä pasta paketin ohjeen mukaisesti kypsäksi ja valuta siivilässä.
  • Tarjoile pasta suoraan lautasille, johon jokainen lisää päälle tonnikalaa ja pestoa oman maun mukaisesti.
  • Lisukkeena voi halutessaan tarjota aurinkokuivattuja tomaatteja tai tuoreita minitomaatteja ja tuoretta kurkkua.

Nopea ja helppo jauheliha-sienirisotto

Ainekset

  • 800 g jauhelihaa
  • 8 dl risottoriisiä
  • 16 dl kanalientä (vesi + 3 kanaliemikuutiota)
  • 6 kpl salottisipulia
  • 2 kynnetöntä valkosipulia (tai 4-6 kynttä)
  • 800g metsäsieniä tai kuivattuja sieniä 40 g (esim. suppilovahvero sopii hyvin)
  • suolaa
  • pippuria
  • 3 dl valkoviiniä
  • Oliiviöljyä
  • 2 pss (á 70g) parmesaania jauheena/muruna/lastuna

Valmistusohje

Jos käytät kuivattuja sieniä, murenna kuivat sienet ja laita ne pari tuntia ennen aloitusta likoamaan pieneen määrään vettä. Haihduta paistinpannulla liotusvesi niin saat kaikki maut talteen. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista, pilko ja paista kasaan niin, että nesteet haihtuvat sienistä

Valmistukseen varaa paistinpannu ja iso kattila, johon mahtuu koko annos kerralla.

  • Kuori ja silppua sipulit. VINKKI: Murskaa valkosipuli valmiiksi salottisipulin päälle, niin saat sipulit samanaikaisesti paistinpannulle.
  • Paista jauheliha kuumalla pannulla kahdessa osassa ja siirrä isoon kattilaan odottamaan.
  • Paista seuraavaksi sienet ja siirrä jauhelihan joukkoon kattilaan.
  • Lisää pannulle öljyä ja laita sipulit kuullottumaan.
  • Lisää risottoriisi sipulien sekaan pannulle kuullottumaan.
  • Siirrä riisi-sipuliseos jauhelihan joukkoon kattilaan.
  • Valmista kanaliemi paistinpannulla: ota pieni osa nestettä ja sekoita siihen kanaliemikuutiot.
  • Kaada valmis kanaliemi kattilaan jauhelihan ja sienien sekaan ja lisää loppu vesimäärä sekä viini.
  • Keitä risottoa miedolla lämmöllä ja sekoittele välillä kunnes nesteet ovat imeytyneet ja riisi on kypsää.
  • Lisää lopuksi parmesaanijuusto, tarkasta maku, mausta tarvittaessa.
  • Voit koristella risoton parmesaanilastuilla ja persiljasilpulla. Tarjoile kuumana somista syvistä kupeista.

Lihapullarisotto

Ainekset

  • 2 rasiaa valmiita lihapullia (esim. Kivikylän pyörykät)
  • 2 pussi herne-maissi-paprika pakastesekoitus
  • 2 rasiaa valkosipulituorejuustoa (200g)
  • 8 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 2 litra vettä
  • sinappia

Valmistusohje

Lihapullarisotto valmistuu suuressa kattilassa ja tätä ruokaa pystyy valmistamaan suurellekin joukolle samassa kattilassa.

  • Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti lähes kypsäksi.
  • Riisin kiehuessa puolita lihapullat
  • Sekoita melkein valmiin riisin joukkoon herne-maissi-paprikapakaste ja anna kiehahtaa (lisää tarvittaessa vettä)
  • Sekoita joukkoon lihapullat ja anna kuumentua kauttaaltaan (varo ettei pala pohjaan, tässä vaiheessa voi joutua lisäämään hieman vettä)
  • Viimeiseksi sekoita joukkoon tuorejuusto ja sinappia maun mukaan, kuumenna.
  • Tarjoa lihapullarisotto tuoreiden kasvisten kanssa.

Siskonmakkarakeitto

Ainekset

  • 2 pakettia siskonmakkaraa
  • 8 perunaa
  • 2 pussia keittovihannes/keittojuuressuikale pakaste
  • 2 pussia ranskalainen sipulikeittoaines -pussia
  • 3 litraa vettä
  • persiljaa

Valmistusohje

Siskonmakkarakeitto valmistuu isossa kattilassa ja kerralla isommallekin porukalle.

  • Kuori ja pilko perunat
  • Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi
  • Sekoita kiehuvaan veteen sipulikeittoainekset
  • Lisää perunat liemeen kiehumaan
  • Kun perunat ovat melkein kypsiä, lisää pakastevihannes/suikualejuures pakasteet
  • Puserra siskonmakkarat kiehuvaan keittoon ja painele hetki makkarapaloja liemeen, jotta kaikki kypsyvät tasaisesti.
  • Koristele persiljalla ja tarjoile kuumana hyvän tuoreen leivän kanssa

Muurinpohjaletut

Ainekset

  • 4 munaa
  • 12 dl maitoa (esim. täysmaito)
  • 6 dl jauhoja
  • 4 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 lorausta ruokaöljyä
  • Tarjoiluun tuoreita marjoja tai pakastemarjoja sulatettuna

Letut voi paistaa sisällä paistinpannulla tai ulkona muurinpohjapannulla.
Valmista taikina ja jätä se hetkeksi tekeytymään. Sillä välin kuumenna muurinpohjapannu, kaada siihen öljyä ja pyyhi talouspaperilla puhtaaksi.

Valmistusohje

  • Riko munat astiaat ja sekoita munien rakenne rikki.
  • Lisää puolet maidosta suola ja sokerit.
  • Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja vatkaa paksu velli tasaiseksi.
  • Lisää loput maidot ja öljy.
  • Anna turvota vähintään 15 minuuttia ennen paistamista.

Tarjoa letut sokerin ja luonnonmarjojen kanssa. Lettujen kanssa voi tarjoilla myös vaniljakermajäätelöä tai esim. paksua vanhanajan vaniljakastiketta.

Tikkupullat

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • n. 16 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl juoksevaa rasvaa
  • Tarjoiluun: mansikka/vadelmahilloa

Tikkupullat ovat kiirettömään nuotiolla tulisteluun sopiva ohjelma. Pullanpaistossa on oltava kärsivällinen, eli hitaasti hyvä tulee. Valmista taikina ja anna sen kohota liinan alla vähintään 20 min. Valmistele sillä aikaa tikkupullien paistotikut: Etsi sopivan pituisia keppejä, joiden ohut pää on vähintään sormen paksuinen. Vuole tikkujen päästä kuori pois noin 20 cm matkalta, älä teroita tikkuja, vaan pää saa jäädä tylpäksi.

Valmistusohje

  • Sekoita pieneen jauhomäärään kuivahiivat
  • Lämmitä maito noin 42 asteiseksi ja kaada se taikinakulhoon
  • Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
  • Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa juokseva margariini. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi.
  • Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  • Pyöritä taikinasta sormenpaksuisia säikeitä. Kieritä säikeet tikkujen ympärille, jätä kierteiden väliin noin 1/2 cm kohoamisvaraa. Paista mieluiten hiilloksella.
  • Tikkupullat ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti tikusta. Tarjoa lisäksi mansikkahilloa.