Järkevillä toimintatavoilla voimme varmistaa, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia upeasta kotimaastamme, upeista luontoympäristöistämme ja raikkaista puhtaista vesistä ja metsän antimista.
Matkan määränpäässä voimme vaikuttaa siihen, millaisen hiilijalanjäljen jätämme ja oikeilla valinnoilla matkustamisen kuormitusta voi vähentää.
Yhdessä voimme pienentää mökkimatkailun hiilijalanjälkeä ja toimia vastuullisesti.
Varaa paistinpannu, paistolasta ja pari suurta kattilaa.
Erävinkki: Jauheliha-kasviswokin voi 5 hengen porukalle valmistaa myös ulkona muurikalla, jolloin puolita ainesten määrät. Nuudelin voi keittää liedellä ja tuoda valmiina pöytään.
Kata ensin kaikki valmiiksi pöytään, sillä tämä ruoka valmistuu nopeasti!
Valmistamiseen tarvitset ison kattilan, jossa mahtuu keittämään koko pasta-annoksen kerralla.
Jos käytät kuivattuja sieniä, murenna kuivat sienet ja laita ne pari tuntia ennen aloitusta likoamaan pieneen määrään vettä. Haihduta paistinpannulla liotusvesi niin saat kaikki maut talteen. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista, pilko ja paista kasaan niin, että nesteet haihtuvat sienistä
Valmistukseen varaa paistinpannu ja iso kattila, johon mahtuu koko annos kerralla.
Lihapullarisotto valmistuu suuressa kattilassa ja tätä ruokaa pystyy valmistamaan suurellekin joukolle samassa kattilassa.
Siskonmakkarakeitto valmistuu isossa kattilassa ja kerralla isommallekin porukalle.
Letut voi paistaa sisällä paistinpannulla tai ulkona muurinpohjapannulla.
Valmista taikina ja jätä se hetkeksi tekeytymään. Sillä välin kuumenna muurinpohjapannu, kaada siihen öljyä ja pyyhi talouspaperilla puhtaaksi.
Tarjoa letut sokerin ja luonnonmarjojen kanssa. Lettujen kanssa voi tarjoilla myös vaniljakermajäätelöä tai esim. paksua vanhanajan vaniljakastiketta.
Tikkupullat ovat kiirettömään nuotiolla tulisteluun sopiva ohjelma. Pullanpaistossa on oltava kärsivällinen, eli hitaasti hyvä tulee. Valmista taikina ja anna sen kohota liinan alla vähintään 20 min. Valmistele sillä aikaa tikkupullien paistotikut: Etsi sopivan pituisia keppejä, joiden ohut pää on vähintään sormen paksuinen. Vuole tikkujen päästä kuori pois noin 20 cm matkalta, älä teroita tikkuja, vaan pää saa jäädä tylpäksi.