Pieni opas vastuulliseen matkailuun
Pieni opas vastuulliseen matkailuun

Ilmastonmuutos on asia, johon jokainen vaikuttaa omilla valinnoillaan – halusi tai ei. Matkailulla on muitakin ympäristövaikutuksia kuin vain kulkuneuvojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Matkan päämäärässä kulutamme vettä, energiaa ja tuotamme jätettä. Matkailun jättämät jäljet näkyvät vasta vuosien päästä, kun ympäristö kuluu ja kuormittuu.

Jokaisella matkailijalla on mahdollista vaikuttaa ja tehdä päätöksiä/valintoja ympäristön hyväksi. Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, jossa annetaan vinkkejä vastuullisempaan mökki- ja lähimatkailuun. Pieni oppaamme on laadittu osana Evon Luonnon yritystoiminnan kehityshanketta, jonka yhtenä osa-alueena on mm. ympäristövastuullisuuden kehittäminen.

Tutustu, vertaile, pohdi ja tee valintasi. Matkailijana sinä voit valita, ympäristö ei.

Jatka seuraavaan lukuun

Vinkkejä kohti vastuullisempaa matkailua

  • Suosi lähimatkailua ja kotimaanmatkailua, näin vältät lentomatkustamisen ja laivaliikenteen suuret päästöt. Esimerkiksi yhden helsinkiläisen edestakaisen Kanarian-lennon hiilidioksidipäästöillä matkustaisi perinteisellä bensa-autolla lähes 45 kertaa Helsingistä Evolle ja takaisin!
  • Valitse reitti ja matkustustapa viisaasti ja vältä turhia kilometrejä. Voit valinnoillasi vaikuttaa matkustamiseen käytetyn reitin pituuteen tai siihen, millä kulkuneuvoilla päämäärä on saavutettavissa.
  • Käytä junaa tai bussia, joilla liikkuen ilmastoa rasittavia hiilidioksidipäästöjä syntyy moninkertaisesti vähemmän kuin matkustettaessa henkilöautolla.
  • Suosi kimppakyytejä aina kun mahdollista. Kimppakyydillä matka mökille on yksin jurnuttamista rattoisampaa ja myös turvallisempaa. Rattiin voidaan aina vaihtaa levännein kuski ja pidemmän matkan aikana kuskia voidaan vaihtaa useasti.
  • Suunnittele etukäteen matkasi ruokailut ja suosi paikallisia ruokapalveluiden tarjoajia ja lähiruokaa. Hankkimalla mökkiviikonlopun tai -loman ruoka-aineet matkan varrelta säästät aikaa ja vähennät päästöjä.
  • Ota mukaan vain tarpeellinen, älä heitä hävikkiruokaa roskiin ja lajittele jätteesi.

Avaa tarjouspyyntölomake